Węże techniczne - charakterystyka i zastosowanie

Wśród wielu podziałów węży, możemy wyróżnić jedną bardzo charakterystyczną grupę. Są to węże techniczne. W bardzo dużym uproszczeniu możemy opisać je jako te, które przeznaczone są do użytku przemysłowego, zatem narażone na duże przeciążenia, transportujące ogromne ilości bardzo różnego rodzaju substancji i charakteryzujące się dużą wytrzymałością.

Z czego wykonywane są węże techniczne?

Nie możemy tu wskazać jednego rodzaju tworzywa. W zależności od swojego przeznaczenia mogą być wykonane z gumy, z PCV z domieszką różnego rodzaju granulatów, mogą być igielitowe, również w wersji zbrojonej lub nie.

Cechy charakterystyczne węży technicznych:

Wspominaliśmy już o różnorodności węży technicznych. Wspólną cechą jest na pewno duża wytrzymałość. A zupełnie inne cechy będą miały dla nas znaczenie przy różnorodnych zastosowaniach. Znajdziemy więc na pewno węże bardzo elastyczne, lekkie i łatwe w przenoszeniu. Będą też na pewno takie, które są bardzo odporne na różnego rodzaju zniekształcenia i zagięcia utrudniające przepływ mediany.

Niektóre węże są wykonane z przezroczystego materiału, co pozwala łatwo wykryć ewentualne zanieczyszczenia czy zatory. Jeśli zaś planujemy użycie ich do substancji spożywczych, powinniśmy się upewnić, że posiadają odpowiednie atesty zezwalające na kontakt z żywnością.

Ponadto najczęściej używane materiały nie utleniają się, nie wchodzą w reakcje chemiczne z przelewanymi płynami, są ogniotrwałe, odporne na działanie promieni UV i działanie zarówno niskich, jak i wysokich temperatur.

Węże zbrojone mają dodatkowo wzmocnione ścianki, co zwiększa ich trwałość i pozwala utrzymać większe ciśnienie cieczy.

Zastosowania węży technicznych:

Takie szerokie spektrum właściwości różnych węży sprawia, że mogą być stosowane w wielu różnorodnych gałęziach przemysłu. Nadają się do przepływu cieczy typu: benzyna, oleje i paliwa ropopochodne, gazów: od sprzężonego powietrza po propan-butan, czy nawet substancji półpłynnych typu zaprawa murarska. Te z odpowiednimi atestami dopuszczane są również do kontaktu z żywnością płynną czy do zastosowań medycznych.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.